آشنایی با انواع درب ساختمانی و کاربرد هر کدام!

آنچه در این مقاله می خوانید:

 

دوران باستان سازه‌ها درب نداشتند! به جای آن یک راهروهایی برای ورود خروج در هر خانه ساخته می شد. بعدها درب خانه ساخته شد ولی با این وجود صاحب خانه ها همچنان نسبت به آن بی اهمیت بودند و شب ها درب خانه خود را باز می گذاشتند. حتی امروز در برخی روستاهای دور افتاده به جای درب، یک تکه پارچه در ورودی منزل خود آویزان کرده اند. درب انواع  مختلفی دارند، برای آشنایی درب ساختمانی و کاربرد هر کدام با املاک داران همراه باشید.

درب های قدیمی

اما امروزه، امنیت یکی از ارکان اصلی در ساخت و ساز به شمار می رود. با گذشت زمان برخی از مناطق شهری پیشرفته حتی به درب هایی مجهز شدند که برای ورود نیاز به رمز عبور دارند. در واقع ترس از سرقت در شهرهای بزرگ باعث شده درب های ساختمان به گونه ای ساخته شوند که امنیت ساکنین حفظ شود. علاوه بر حفظ امنیت، دکوراسیون هم بر روی ساخت درب ساختمان تاثیر گذار است.

کاربرد درب ساختمان چیست؟

درب یکی از ارکان اصلی ساخت و ساز خانه به شمار می رود. در واقع درب یک مانعی است که در ورودی سازه، خانه یا اتاق های دیگر قرار می گیرد و با باز و بسته شدن به افراد امکان رفت و آمد می دهد. درب ها بخش مهمی از خانه هستند و در طراحی داخلی بسیار تاثیر گذارند. در اینجا به توضیح کاربرد درب ساختمان می پردازیم:

  • وظیفه اصلی درب حفظ حریم خصوصی و ایمنی ساکنین ساختمان است.

  • درب ها راه ارتباطی بین اتاق های مختلف یک خانه را فراهم می سازند.

  • درب نمای زیبایی به خانه می بخشد.

  • با باز کردن درب می توان نور و تهویه مناسب به اتاق های خانه ارائه کرد.

  • می توان با بستن درب، سرمایش یا گرمایش داخل خانه را کنترل کرد.

  • همچنین به عنوان یک عایق صدا عمل می کند و مانع شنیده شدن صدای بیرون خانه می شود.

  • بستن درب مانع ورود حیوانات، حشرات و یا افراد مزاحم به خانه خواهد شد.

  • درب ساختمان نقش بسزایی در گسترش آتش سوزی در خانه را ایفا می کند.

  • درب ها به سیستم قفل و کلید مجهز هستند و هر کسی اجازه ورود به ساختمان را ندارد.

 

 انواع درب ساختمان

انواع مختلفی از درب ساختمانی در بازار وجود دارند که می توانید از فروشندگان مصالح ساختمانی تهیه نمایید. این درب ها از درب های پی وی سی گرفته تا درب شیشه ای، درب چوبی، درب ضد سرقت، درب فلزی، درب آلمینیومی، درب آهنی، درب هیبریدی و... را می توان به طرق مختلف طبقه بندی کرد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم:

انواع درب بر اساس موقعیت

هنگام طراحی خانه باید بدانید که درب ها کجا قرار می گیرند، این قرارگیری در نقشه ساختمان مشخص می شود که حتی طرف باز و بسته شدن از چه طرفی هم معین شود. در واقع درب ساختمان بر اساس موقعیتی که دارد به روش های زیر دسته بندی می شود:

درب های بیرونی

درب های بیرونی یا درب ورودی ساختمان از اهمیت بالایی برخوردارند. از آنجایی که این درب ها محل ورود و خروج خانه به شمار می روند، تا حد زیادی بر روی امنیت ملک تاثیر گذار هستند. همچنین باید در برابر گرما و سرما و بعضا آتش سوزی مقاوم باشند، چرا که دائما در معرض شرایط آب و هوایی مختلف قرار دارند. بنابراین درب ورودی بایستی از ضخامت، پایداری و دوام کافی برخوردار باشد. معمولا یک پوشش محافظ از رنگ و جلا روی این نوع درب زده می شود. به طور کلی درب بیرونی از چوب یا فولاد ساخته شده و امکان استفاده از انواع قفل ها در آن وجود دارد. این نوع درب معمولا در، درب های اصلی ساختمان ها، معابد و کلیسا ها به چشم می خورد.

درب های بیرونی

درب های داخلی

درب داخلی ساختمان معمولا به منظور جدا سازی اتاق ها و ایجاد حریم خصوصی طراحی و ساخته می شوند. به طور کلی درب های داخلی نسبت به درب های بیرونی، ضخامت کم تری دارند. درب های داخلی مدرن در سبک ها و طرح های متنوعی توسط تولید کنندگان مصالح ساختمانی تولید و عرضه می شوند. این نوع درب تحت تاثیر شرایط آب و هوایی مختلف قرار نمی گیرد. بنابراین امکان خراب شدن آن نسبت به درب بیرونی کم تر است. در ساختمان برای اتاق خواب، حمام، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و... از درب های داخلی استفاده می شود.

درب داخلی

انواع درب بر اساس متریال

اگر متریال مورد استفاده در ساخت انواع درب ساختمانی را بشناسید، در تصمیم گیری بهتر برای انتخاب درب منزل کمک می کند. درب ها از مواد مختلفی مثل چوب، فولاد، آلومینیوم، شیشه، پی وی سی، UPVC و... ساخته می شوند. درب ها بر اساس مواد سازنده به انواع مختلفی تقسیم می شوند:

درب های چوبی

درب های چوبی معمولا برای درب های داخلی ساختمان های مسکونی، مذهبی و... کاربرد دارند. الوار یکی از قدیمی ترین متریالی است که برای ساخت درب استفاده می شود که هرگز از مد نمی افتد! از آنجایی که این نوع درب عایق صدا و ایمن است، یکی از بهترین گزینه ها برای درب داخلی به شمار می رود. نصب این درب ها ساده و راحت است، نسبتا سبک هستند، عمر طولانی دارد و بسیار شیک به نظر می رسد. البته نسبت به انواع درب ساختمان قیمت بالاتری دارد.

درب چوبی

درب های شیشه ای

درب های شیشه ای بسیار زیبا و شیک به نظر می رسند و به خانه شما زیبایی می بخشند، معمولا درب های شیشه ای را برای ورودی مکان های اداری و تجاری استفاده می کنند، بهترین گزینه برای درب مغازه ها و پاساژها است. در صورت نصب این نوع درب، می توان از نورپردازی داخلی خانه اطمینان حاصل کرد، حتی می توان با نور پردازی جلوه زیبایی به درب بخشید. انتخاب پنل شیشه ای با قاب چوبی در قسمت ورودی می تواند انتخاب جذابی باشد. تنها ایراد آن شکننده بودن درب است. بنابراین باید در صورت نصب این نوع درب ها، بسیار محتاط رفتار کرد. البته با شیشه های دوجداره و محکم احتمال شکستن کاهش می یابد. سعی کنید برای نصب درب های شیشه ای از استادکار نصب درب های شیشه ای استفاده کنید.

درب شیشه ای

درب های فلزی

درب های فلزی هم در قسمت بیرونی و هم داخلی خانه کاربرد دارند. این نوع درب ها دارای یک صفحه فولادی و یک فوم عایق هستند. در مقایسه با سایر انواع درب های ساختمانی، این نوع درب از مقاومت بالاتری برخوردار است. هر چند به اندازه درب شیشه ای و چوبی جذاب به نظر نمی رسد، ولی امروزه طرح های متنوع و دلخواه زیاد و رنگ های مختلف با طرح های دلخواه به درب های فلزی جلوه می دهند. این درب ها از امنیت بالایی برخوردار هستند.

درب فلزی

درب های پی وی سی

درب PVC وزن سبکی دارد و به آسانی نصب می شود. این نوع درب ها دارای طرح ها و رنگ های متنوعی هستند و زیبا به نظر می رسند. درب های پی وی سی معمولا دچار خوردگی نمی شوند و نیاز به نگهداری چندانی ندارند. اما ضدخش، ضد حرارت نیستند. عایق های خوبی در برابر آب، صدا، گرمایش و سرمایش هستند. معمولا برای درب حمام، سرویس بهداشتی و... استفاده می شوند.

درب پی وی سی

درب های فایبرگلاس

کاربرد درب های فایبرگلاس اغلب برای درب ورودی ساختمان است. این نوع درب ها در طرح ها و سبک های مختلفی طراحی و ساخته می شوند. همچنین دوام بالایی دارند و سخت هستند. در صورتی که به دنبال گزینه ای مقرون به صرفه هستید، می تواند گزینه خوبی برای شما باشد. اما از نظر ظاهری از انواع درب های ساختمانی برتری ندارند. هر چند از نظر قیمت بسیار ارزان تر هستند.

درب فایبرگلاس

درب های آلومینیومی

در گذشته از درب آلمینیومی برای سویس بهداشتی و حمام استفاده می شد. در واقع به دلیل رطوبت بالا در چنین فضاهایی، بهترین انتخاب درب آلومینیومی بوده و هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های این نوع درب می توان به عدم خوردگی، سبک بودن، مقاومت در برابر رطوبت اشاره کرد.

درب آلمینیومی

درب های آلومینیومی شیشه ای

درب های شیشه ای با چارچوب آلومینیومی یکی از رایج ترین انواع درب ساختمانی به شمار می رود. این نوع درب ها با دوام و محکم هستند و امنیت لازم را دارند. البته درب آلومینیومی بدون پنل شیشه ای، می تواند به اندازه سایر درب های ساختمانی جذاب نباشد.

درب های کامپوزیت

درب های ساختمانی کامپوزیتی یکی از بهترین نوع درب های موجود هستند. از ویژگی های این نوع درب ها می توان به دوام بالا، ظرافت، ارزان بودن و ایمنی عالی اشاره کرد. این نوع درب ها از الیاف شیشه، فیبر کربن، چوب و... ساخته می شوند.

درب کامپوزیت

درب های FRP

این نوع درب ساختمانی یک نوع جدیدی از درب است که در رنگ ها و طرح های مختلفی در بازار به فروش می رسد. از ویژگی های درب های FRP می توان به استحکام بالا، نیاز به نگهداری اندک، مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، ساخت آسان، وزن سبک و مقاوم در برابر خوردگی اشاره کرد.

درب FRP

انواع درب ساختمان بر اساس عملکرد

درب های تاشو

درب تاشو به صورت تکی یا پارتیشن های تاشو مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا این نوع درب ها اغلب در باغ، ایوان و غیره بکار می رود. درب های تاشو از نظر ظاهری جذاب هستند و نصب ساده ای دارند.

درب های تاشو

درب های کشویی

انواع درب های کشویی از حائل فلزی، چوبی و شیشه ای تشکیل می شوند و با یک سری غلتک فلزی ثابت می گردند. این غلتک ها در امتداد یک مسیر در بالا و پایین حرکت می کنند. در زمان های قدیم از این نوع درب های کشویی فلزی یا چوبی برای درب کارگاه یا گاراژ استفاده می کردند. امروزه اغلب درب کشویی در ادارات و مکان های شلوغ بکار می رود. چرا که فضای کم تری را اشغال می کند و باعث افزایش کارایی می شود.

درب های کشویی

درب های دو سویه

درب دو طرفه از دو بخش تشکیل شده و در هر دو طرف لولا دارند. لولا ها معمولا روی قاب درب قرار دارند و از هر دو سمت درب باز می شود. این نوع درب را هم به بیرون و هم به سمت داخل می توان باز کرد. به طور کلی، دو نوع درب دو طرفه وجود دارد: درب هایی که فقط 90 درجه می توانند بچرخند و درب هایی که امکان چرخش آن در زاویه بیشتر نیز است. این نوع درب ساختمانی اغلب در ادارات یا فروشگاه ها استفاده می شود.

درب های دو سویه

درب های چرخان یا گردان

درب های چرخان به گونه ای ساخته شده که حول محور مرکزی می چرخد. این درب ها به طور اتوماتیک می چرخند و باز و بسته می شوند. از ویژگی های این نوع درب ساختمانی می توان به عدم اتلاف انرژی حرارتی، به حداقل رساندن ورود صدای بیرون و جلوگیری از خرابی اشاره کرد. درب گردان اتوماتیک معمولا در مکان های پر ترافیک، برای ساختمان های بلند، ساختمان های عمومی، بیمارستان ها و غیره استفاده می شود.

درب های چرخان یا گردان

درب های کرکره ای

در این نوع درب ها، کرکره مثل یک پرده فولادی عمل می کند. از آنجایی که این نوع درب ساختمانی نیاز به فضای زیادی ندارد، معمولا طرفداران زیادی دارد. این درب ها بسیار محکم و با دوام هستند و ایمنی مناسبی را ارائه می دهند. معمولا از درب کرکره ای فولادی در فروشگاه ها، کارگاه ها، کارخانجات، گاراژ و غیره استفاده می شود.

درب های کرکره ای

درب های جمع شونده

درب های جمع شونده آکاردئونی از صفحات فلزی نرم ساخته می شوند و می توان آن را با یک فشار جزئی باز و بسته کرد. ساختار این نوع درب ساختمانی به گونه ای است که حین باز شدن، لایه ها روی هم تا می شوند و هنگام بسته شدن، نوارها کشیده می شوند. از آنجایی که این نوع درب ها کم ترین فضا را اشغال می کنند، بسیار پر طرفدارند. معمولا از این نوع درب برای بخش ورودی ساختمان، مغازه، خانه، سالن سینما و... استفاده می شود.

درب های جمع شونده

درب های پیوت

درب های پیوت یا محوری بر روی یک لولای محوری کار می کنند. در واقع به جای نصب لولا روی دیوار، لولاها در روی زمین و سقف متصل می شوند. از نظر ظاهری، باز و بسته شدن این درب ها جذابیت زیادی به ساختمان شما خواهد بخشید. معمولا برای درب های ورودی ساختمان از این نوع درب استفاده می شود.

درب های پیوت

درب لولایی

درب لولایی یکی از انواع رایج درب ساختمانی است. از مزایای درب لولایی می توان به ارزان بودن لولا اشاره کرد و این که به تعمیرات و نگهداری کمی لازم دارند. اما ایراد آن، اشغال فضای زیادی به هنگام باز کردن درب است.  این نوع درب ها معمولا در اتاق خواب و حمام مورد استفاده قرار می گیرد.

درب های لولایی

انواع درب خانه بر اساس روش ساخت

قبل از این که درب خانه خود را انتخاب کنید، بهتر است در رابطه با روش ساخت آن اطلاعاتی کسب نمایید. درب ساختمان بر اساس روش ساخت به انواع زیر تقسیم می شوند:

درب های پانلی

این نوع درب های پانلی از زمان های قدیم تا کنون، رایج ترین نوع درب ساختمانی در فضای داخلی به شمار می روند. شما می توانید یکی از انواع درب های تک پنلی، درب دو یا سه پنلی، درب چهار پنلی را برای خانه خود انتخاب کنید. این پنل ها معمولا از تخته سه لا، ونیر، شیشه، چوب و... ساخته می شوند و یکی از مستحکم ترین نوع درب ها هستند. نصب درب های پنلی که در طرح های مختلفی ارائه می شود، نیاز به نیروی کار ماهر دارد.

درب های پانلی

درب های فلاش

امروزه از این نوع درب ها به دلیل ظاهر شیک و ساختار ساده در بسیاری از خانه ها و ساختمان های عمومی استفاده می شود. به دلیل ظاهر ساده، تمیز کردن دب فلاش آسان است. این نوع درب از استحکام و دوام بالایی برخوردار است و نسبت به درب پنلی ارزان تر به فروش می رسد. می توان از لمینت های طرح چوب استفاده کرد و به جذابیت خانه افزود.

درب های فلاش

درب های لوور

درب های لوور یا نورگیر دار یکی از قدیمی ترین انواع درب ساختمانی به شمار می رود. مزیت اصلی این نوع درب این است که حتی در صورت بسته بودن امکان ورود نور به داخل اتاق وجود دارد و در عین حال حریم خصوصی حفظ می شود. از درب های لوور زمانی استفاده می شود که نیاز به حفظ حریم خصوصی و ورود نور خورشید به داخل اتاق باشد. این نوع درب معمولا از شیشه ، چوب یا تخته سه لا ساخته می شود و روش ساخت آن ها با یکدیگر متفاوت است.

درب لوور

درب های توری

درب های توری برای جلوگیری از ورودی حشرات به داخل خانه کاربرد فراوانی دارد. این نوع درب در آشپزخانه، سفره خانه، غذاخوری، هتل، شیرینی فروشی ها و... استفاده می شود. هدف از نصب این نوع درب ها، نورگیر بودن و جلوگیری از ورود پشه، مگس و دیگر حشرات است.

درب توری

انواع درب ساختمان بر اساس کاربرد

همانطور که می دانید، درب ساختمان به منظور حفظ امنیت و البته زیبایی سازه تعبیه می گردد. بنابراین در صورتی که درب خانه به اندازه کافی محکم و با دوام نباشد و یا در برابر شرایط مختلف مقاومت از خود نشان ندهد، ارزشی ندارد. در این بخش به توضیح انواع درب ساختمان بر اساس کاربرد آن اشاره می کنیم:

درب های ضد سرقت

درب ضد سرقت در این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. چرا که حفظ امنیت جان و مال ساکنین ساختمان بیش از پیش اهمیت دارد. بنابراین با پیشرفت در این زمینه، انواع درب های ضد سرقت با طرح های مختلف در بازار تولید و عرضه می شود و تحت نظر استادکار خدمات ساختمانی نصب می گردد. این نوع درب ها دارای نشان امنیتی هستند و برای دریافت چنین نشانی تحت آزمایش های مختلفی قرار گرفته اند. درب های امنیتی معمولا از جنس فولاد، شیشه های ضد گلوله و غیره ساخته می شوند و بنابراین وزن بیشتری نسبت به سایر انواع درب ساختمانی دارند.

درب ضد سرقت

درب های ضد حریق

درب های ضد حریق به منظور حفظ افراد و اموال آن ها در برابر آتش سوزی ساخته شده اند. این نوع درب ها معمولا در مکان های عمومی یا ادارات، ساختمان های مسکونی و یا تجاری بکار می روند. در ساخت این درب های ضد حریق از به روز ترین تکنولوژی استفاده شده و قبل از عرضه به بازار تحت آزمایش های متعددی قرار گرفته اند. برای انتخاب درب مناسب برای ساخت و ساز خانه خود باید با کارشناسان در این زمینه مشورت کنید تا درب با مقاومت مناسب را انتخاب کنید.

درب ضد حریق

درب آسانسور

درب آسانسور یکی از مهم ترین انواع درب ساختمانی است که در صورت عدم رعایت نکات مهم در انتخاب و نصب آن، می تواند خسارت های مالی و جانی متوجه ساکنین نماید. در واقع هر آسانسور یک درب کابین و چندین درب بیرونی (با توجه به تعداد طبقات ساختمان) دارد. این نوع درب ها دارای دو نوع اتوماتیک و غیر اتوماتیک هستند که بایستی با در نظر گرفتن بودجه و نیاز ساکنین بکار رود.

درب آسانسور

انواع درب های دیگر

درب های فرانسوی

این نوع درب ها از پنل های شیشه ای تشکیل شده اند و ظاهر بسیار جذابی به ساختمان می بخشند. به دلیل وجود شیشه در چنین درب هایی، امکان ورود نور خورشید به داخل بنا وجود دارد. این نوع درب ابتدا در فرانسه ابداع شد و به درب فرانسوی معروف است. معمولا در خانه ها و ساختمان های اداری از این نوع درب استفاده می شود.

درب فرانسوی

درب های هلندی

یکی دیگر از انواع درب ساختمانی، درب هلندی است که به دو بخش پایین و بالا تقسیم می شود. ویژگی اصلی درب هلندی این است که  می توان نیمه بالایی درب را باز کرد، در حالی که نیمه پایینی هنوز بسته است. این نوع درب نیاز به ایمنی را بدون کاهش نور و تهویه فراهم می نماید. معمولا در خانه هایی که افراد مسن زندگی می کنند، بچه های کوچک دارند و یا مغازه ها از درب هلندی استفاده می شود.

درب هلندی

درب های سالن

درب های سالن از لولا های دو جهته ساخته می شوند و در تمام طول امتداد ندارند. این نوع درب فقط یک مانع بصری در وسط چهارچوب درب است. تفاوت این نوع درب با سایر درب های ساختمانی در نداشتن دستگیره است. هر چند برای باز کردن آن نیاز به دستگیره وجود ندارد و با فشار جزئی باز می شود. معمولا در کابین ها و رستوران ها از این نوع درب استفاده می شود.

درب سالن

نتیجه گیری

امروزه انواع درب های ساختمانی نظیر درب فلش، درب پنل، درب شیشه ای و غیره از رایج ترین نوع مورد استفاده در خانه ها هستند. همانطور که گفتیم، درب نقش حیاتی در حفظ امنیت خانه و حریم خصوصی شما دارد. از طرف دیگر به خانه ظاهر زیبایی می بخشد. بنابراین باید به این مسئله مثل سایر نکات ساخت و ساز خانه اهمیت داده شود. اطلاعات مربوط به انواع درب ها به شما کمک می کند تا درب مناسب برای خانه خود را انتخاب کنید.

به طور کلی برای انتخاب درب ساختمانی مناسب باید این نکات را در نظر بگیرید: عملکرد مورد نظر را براورد کنید، به حفظ حریم خصوصی و امنیت خود توجه نمایید، ظاهر زیبا، بودجه، نیاز به تعمیرات و مقاومت در برابر شرایط مختلف را نیز در نظر بگیرید. در این مقاله به توضیح انواع درب های ساختمانی و کاربرد آن ها پرداختیم.